dinsdag 13 maart 2012

De Herdgang staat onder leiding van hypocrisie

In de herfst van het vorige jaar maakte Andreas Pereira bekend dat hij op zijn zestiende verjaardag PSV zou verlaten. De op 1 januari geboren Belg met Braziliaanse roots was namelijk opgevallen bij de scouts van Manchester United en kon daar een aantrekkelijk contract tekenen. Een hele verandering voor een puber en zijn gezin. Bij PSV schreeuwden de beleidsmakers dan ook moord en brand. Zoals wel vaker de laatste jaren ging er een jong talent vanuit Nederland naar een Engelse grootmacht zonder dat ze er ook maar iets aan konden doen. Zo jong al een stap maken naar een echte topclub waarvan de grootsheid een talent kan doen afdwalen was absoluut niet verstandig. Zo was in de VI op te merken uit de mond van Marcel Brands(technisch directeur) en in mindere mate Jelle Goes(hoofd jeugdopleiding). Het lijkt allemaal heel nobel wat PSV naar buiten bracht. Je zou bijna denken dat ze een kind in zijn eigen omgeving wil behouden. Dat ze het ‘kind zijn’koesteren. Maar niets is minder waar. Het ging niet om het belang van Andreas Pereira, want PSV is zelf geen haar beter. Zo bleek uit een interessant dossier op de Belgische site Voetbalkrant.com.





Dit dossier bekeek vanuit verschillende standpunten de grote hoeveelheid Belgen in de jeugdopleiding van de Eindhovenaren. Rini de Groot, hoofd jeugdscouting, gaf in het desbetreffende dossier een interview en daaruit kwam de volgende visie naar voren. “Kijk, onze taak, is heel simpel, wij willen de beste spelers bij PSV hebben en waar die vandaan komen is verder niet interessant. Wij kunnen helaas niet op tegen de concurrentie. Het gaat wel heel ver hoor. Bij toernooien van spelers -16 en -17 zit de hele tribune vol Engelse scouts”. Hoe hypocriet is het om naar de Engelsen te wijzen. Ook zij willen de beste spelers en ook zij vinden herkomst van het product, want dat zijn jeugdspelers in principe, niet interessant. En hoe weet Rini de Groot dat de hele tribune vol Engelse scouts zit? Juist, hij of één van zijn collega’s zitten er zelf ook met grote regelmaat. Ook de arrogantie van Dirk Peters die verantwoordelijk jeugdscout is voor Belgie sprak boekdelen:”Als ouders iets van voetbal kennen, komen ze naar hier”. Ik zou het omdraaien. Als ouders iets van hun kind kennen, gaan ze niet naar PSV. Ouders zien hun kind als kind, niet als product.



In datzelfde dossier sprak de journalist ook met Steven Smet, werkzaam voor Beerschot. Dat spelers voor PSV kozen begreep hij nog wel, want de infrastructuur op de Herdgang was een uitstekende combinatie tussen plezier en professionaliteit. Bovendien was de doorstroming van Belgische jeugd bij Beerschot niet optimaal. Wat dezelfde Steven Smet daarnaast aanhaalde verbaasde me aan de ene kant wel, maar gezien de eerdere uitspraken vanuit PSV ook helemaal niet. Voor spelers die ouder zijn dan twaalf geldt er een opleidingsvergoeding. PSV weet dit te omzeilen door spelers die slechts elf of soms nog maar tien jaar zijn vanuit Beerschot naar PSV te lokken. Beerschot krijgt geen vergoeding en ziet spelers op wel erg jonge leeftijd naar het buitenland vertrekken. Zolang een spelertje binnen een straal van 100 kilometer van Eindhoven woont is het legaal. Maar of het moreel is? Ik vraag het me af. Op de Herdgang mogen ze best wijzen. Niet naar anderen, wel in de spiegel.

3 opmerkingen:

  1. Weer een mooi verhaal oprutte met de scouts

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar: als psv in een straal van 100 km scout, komen ze sowieso uit in België. Dat vind ik logisch en ook te billijken. Een ander verhaal is het als wij bijvoorbeeld een Oostenrijker halen, bijv. Ritzmaier. Of een ander buitenlands talent op 16-jarige leeftijd. Dat is inderdaad hetzelfde als de Engelse clubs bij de Nederlandse topclubs doen. En Ajax bijvoorbeeld met de Deense talenten, zoals Eriksen, Boilesen en Fischer. Dus geen kritiek geven op Engelse clubs, maar spelers overtuigen met goede argumenten om te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Volgens mij moet PSV Engelse clubs niet veroordelen, omdat zij hetzelfde doen met bijvoorbeeld Ritzmaier. De meest aantrekkelijke club, in alle opzichten, zal de beste jeugdspelers aan zich kunnen binden. Hetzelfde geldt overigens voor volwassen spelers. Het is echter wel logisch dat psv scout in België. Dat is een gedeelte van het geografische achterland.

    BeantwoordenVerwijderen