woensdag 22 juni 2011

Altijd honger naar meer,meer,meer

Nederland heeft in de loop der jaren veel topspitsen gekend. Op 1 juli 1976 werden twee daarvan op de wereld gezet. Al snel zag men dat de één een groot talent was. Het was dan ook niet zo vreemd dat Patrick Kluivert bij Ajax al vroeg zijn debuut maakte. Hij was zelfs nog een tiener op het moment dat hij de hoofdstedelingen in 1995 de zege in de Champions League schonk. De andere topspits was op dat moment nog behoorlijk anoniem. Zijn talent zat hem in tegenstelling tot Kluivert niet in zijn voeten, maar in zijn hoofd. Ruud van Nistelrooy zou, zoals later zou blijken, vooral het talent hebben om altijd meer te willen. Westerlingen zouden geen honger kennen, maar de in Geffen geboren Ruud kent zijn grootste kwaliteit juist in het hongerig zijn. Altijd wil hij meer. Meer kansen, meer doelpunten, meer geld.




De altijd goedlachse Van Nistelrooy is na dienstverbanden bij Manchester United, Real Madrid en Hamburger SV inmiddels de grote competitie gewend. Het verbaasde mij dan ook niets dat hij voor het ‘project Malaga’ koos. Waarom zou je immers uitwedstrijden tegen Excelsior en RKC Waalwijk kiezen als je gewend bent aan verplaatsingen naar buitenlandse clubs die op de ranglijst op een soortgelijke positie verkeren. Ruud is gewend aan de ambiance van Newcastle United, Deportivo la Coruna en Eintracht Frankfurt. Onder fans van PSV was er een grote teleurstelling, want had Ruud niet gezegd dat hij ooit nog terug zou komen? Op het moment dat hij vertrok heeft ‘Van Gol” dit inderdaad verkondigt. Maar op dat ogenblik wist de nog niet volledig volwassen zijnde Ruud  ongetwijfeld nog niet hoe groot zijn honger daadwerkelijk was. Meer toeschouwers, meer aandacht, meer doelpunten, meer geld. Zijn trek naar de top leidde tot een drang die zijn weerga niet kende. Zijn voornaamste kwaliteit werd daarbij ook zijn eigen vijand, want doordat hij ontzettend veel van zichzelf eiste kon zijn lichaam al die honger niet op de juiste manier verwerken waardoor hij met nogal wat blessures te kampen kreeg. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal zat zijn honger weleens in zijn weg. Op weg naar zijn jacht op eeuwige roem werd hij door verschillende trainers weleens gepasseerd. En dan heb je aan Ruud een lastige, want zodra zijn kans op meer aanzien, meer doelpunten en meer prijzen worden afgepakt dan kom je aan hem.


De teleurstelling onder PSV fans is begrijpelijk. Een seizoen dat als een nachtkaars uitging werd nog wel het beste gesymboliseerd door de spitspositie. Die positie had misschien nog wel meer invloed dan de winterse transfer van Ibrahim Affelay. In het begin van de competitie was Jonathan Reis nog een spits die een Nederlandse topploeg van waarde kon zijn. Toen vervolgens ‘Marcus kost een Berg,scoort een beetje’ als een gieter afging was het verlangen naar een goalgetter als good old Ruud van Nistelrooij vanzelfsprekend. Ruud’s honger was echter nog steeds niet gestild, daarom koos hij voor het project Malaga. Het gevolg is dat hij door de algemene opinie zal worden bestempeld als geldwolf. Zeker omdat hij na diverse media optredens door het Nederlandse volk vaak werd omschreven als ideale schoonzoon. Hij komt zeker zeer sociaal en vriendelijk over. Maar als het op voetbal aankomt is hij als hongerige spits egoistisch zoals alleen spitsen dat kunnen zijn. Dat hij voor de nummer elf van de Primera Division koos komt deels door het geld(zo’n 6 miljoen per jaar), maar vooral door de grootte van de competitie, de door de komst van de sjeiks groeiende aandacht voor Malaga en natuurlijk zijn drang om in een topcompetitie te laten zien dat zijn gretigheid niet heeft verloren.



Ook Dirk Kuyt wordt gezien als ideale schoonzoon, maar ook hij heeft zich,zoals foto’s uit Brazilie ons onlangs lieten zien, aangepast aan de glitter en glamour van het voetbal. Hij zegt altijd precies wat het grote publiek wil horen. Één van de factoren die behalve zijn positieve arbeidsethos zijn populariteit verklaart. Toch zal ik de fans van Quick Boys,FC Utrecht en Feyenoord alvast een waarschuwing geven. Kuyt zal nooit zijn carriere bij al die drie clubs kunnen beeindigen. Wees dus niet bedroeft als hij zijn woorden niet nakomt.

1 opmerking:

  1. Levino Schrederhof13 juli 2011 om 13:25

    Ruud van "Gol" Nistelrooij , zeker een van de beste spitsen uit het nietige Nederland , jammer dat HSV hem niet terug liet gaan naar Real Madrid begin dit jaar.
    Het woord geldwolf is ver gezocht vind ik, primera division is een van zijn favoriete competitie,s en dan nog eens 6 mil geboden krijgen , daar zeg je geen nee tegen , had altijd de hoop dat die het doelpunten record op zijn naam ging schrijven van de champions league maar spijtig genoeg heb ik de hoop moeten laten varen ...ruud ,ruud,ruud zal het klinken in stadion “La
    Rosaleda”

    BeantwoordenVerwijderen