maandag 23 april 2012

Borussia Dortmund is inmiddels weer een gevestigde naam

Zaterdagavond prolongeerde Borussia Dortmund de Duitse titel. Sinds 1994/95 en 1995/96 was het behoudens Bayern Munchen geen enkele ploeg gelukt om twee keer achter elkaar te worden bekroond als ‘Deutsche Meister’. Aan de top komen is één, er blijven is een ander verhaal. In Wolfsburg en Stuttgart weten ze daar alles van. Presentatoren en analytici van Sport1 omschreven Borussia Dortmund de afgelopen weken als een ploeg die fris voetbalt. Volgens mannen als Emile Schelvis en Marc van Hintum zijn de schwarz-gelben een team zonder écht grote namen waarbij concurrent Bayern Munchen voorafgaand aan de onderlinge ontmoeting ondanks een achterstand van drie punten als de grote favoriet werd gezien. De reden; Borussia Dortmund beschikt niet over gevestigde namen, dus zouden de individuele kwaliteiten van Bayern Munchen ongetwijfeld de doorslag gaan geven. Een redenering die de plank volledig mis slaat. Het is namelijk een misvatting dat een gevestigde naam per definitie over meer kwaliteiten beschikt dan een speler die bij het grote publiek niet bekend is. De gevestigde orde heeft zich immers ook naar die status moeten spelen. De selectie van Borussia Dortmund heeft zich inmiddels door de tweede titel op rij bevestigd als ‘grote naam’.


De opbouw van beide selecties zijn totaal verschillend. Daar waar Bayern Munchen de afgelopen jaren met vele miljoenen de beste spelers van de concurrentie uit de Bundesliga kon aantrekken moest Borussia Dortmund heel creatief stap voor stap zijn selectie versterken. Er werd dus in een totaal andere vijver gevist. Bayern Munchen zocht naar spelers die op de top van hun kunnen al hun waarde hadden bewezen. Dortmund zocht naar spelers die al beter waren dan de al onder contract staande voetballers. Bovenal beoordeelden de technische verantwoordelijken vooral de potentie en de wil om beter te worden. Namen en status waren niet belangrijk. De inmiddels succesvolle selectie van Borussie Dortmund is weliswaar jong. Desalniettemin is het behalve Marcel Schmelzer en supertalent Mario Gotze niet het succes van een glorieuze jeugdopleiding. De behaalde kampioenschappen zijn vooral het grandioze succes van een fantastisch aankoopbeleid. Opmerkelijk feit is dat de huidige basis door technisch directeur Michael Zorc en trainer Jurgen Klopp werden overgenomen van clubs als Mainz 05,Hertha BSC,Nurnberg,1860 Munchen,SC Freiburg,Rot Weiss Ahlen, Cerezo Osaka,Wisla Krakow en Lech Poznan.



De enige speler die van een grote club overkwam was nota bene Mats Hummels die door Bayern Munchen niet goed genoeg werd bevonden om direct te presteren. Klopp zag het absoluut wél in hem zitten. Na een huurovereenkomst van een jaar maakte de clubleiding van BVB zonder enige twijfel het door Bayern gevraagde bedrag over. Mats Hummels werd zo het symbool van Dortmund’s succes. Een aantal jaren geleden nog een talentvolle jeugdspeler van Bayern. Nu, één van Dortmund’s belangrijkste bouwsteen in de behaalde kampioenschappen. Jupp Heynckes had hem er dit seizoen graag bij willen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten