maandag 19 september 2011

Sir Alex Ferguson heeft de juiste keus gemaakt

Op het moment dat Edwin van der Sar zijn afscheid bekend maakte werd er hevig gespeculeerd wie zijn vervanger zou worden. De beste doelman ter wereld vervangen zou geen eenvoudige klus zijn. Niet voor de club, maar ook zeker niet voor de nieuwe sluitpost. Want ga zo’n klasbak maar eens doen vergeten. Werkelijk elke veelbelovende keeper passeerde de revue. Uiteindelijk bleek er een klein aantal serieuze kandidaten te zijn. Rene Adler viel al snel af waardoor het trio Manuel Neuer, Maarten Stekelenburg en David De Gea overbleef. De keus viel na vele beoordelingen op David de Gea. Een weloverwogen keuze waarin de technische staf zijn vertrouwen uitsprak. Wie eenmaal het vertrouwen krijgt zal zich bij Manchester United lang gesteund voelen. Dit geldt zeker voor David de Gea.





Bij een topclub als Manchester United moet voor de buitenwacht een speler op een sleutelpositie er direct staan en zijn fouten uit den bozen. De Gea kende door aanwijsbare redenen een moeizaam begin. De taal was hij de eerste wedstrijden onmachtig zodat de verdedigende organisatie, onder andere door diverse wijzigingen in de achterhoede, niet altijd op het gebruikelijke niveau was. Ook het cultuurverschil was een grote stap voor de jonge Madrileen. Van het vertrouwde Madrid naar het nieuwe Manchester waar hij zelfstandig kennis moest maken met de zwaarste competitie ter wereld. Het zorgde overduidelijk voor de nodige onzekerheid wat leidde tot een matig optreden tegen Manchester City in de Charity Shield en een moeizame wedstrijd tegen West Bromwich Albion. Groot voordeel voor de Spanjaard was dat zijn ploeg bleef winnen.



In Nederland waren er in de praatprogramma’s diverse personen die niet begrepen waarom de Engels kampioen De Gea had aangetrokken. Uit chauvinisme vond men dat Maarten Stekelenburg een veel betere keus zou zijn geweest. Zo predikte zijn zaakwaarnemer, Rob Jacobs, uiteraard voor eigen parochie.”Ik heb Ferguson gezegd dat hij niet dezelfde fout moest maken als een behoorlijk aantal jaren geleden. Hij heeft toegegeven Van der Sar destijds te laat naar United te hebben gehaald. Nu maakt hij met Stekelenburg weer dezelfde fout, want met Maarten op doel kan United weer tien jaar vooruit, jammer”!



Ferguson wil inderdaad niet nogmaals dezelfde fout maken als bij de opvolging van Schmeichel. Juist daarom kiest hij voor David de Gea. Een nog erg jonge doelman die in plaats van de tien jaar van Stekelenburg wel twintig jaar mee kan. De spelers, het Manchester United publiek en de technische staf hebben erg veel vertrouwen in de kloon van Edwin van der Sar. Zij zien het talent en beseffen dat deze jongen nog moet uitgroeien tot een volwassen man. Een speciaal voor hem opgesteld fysiek programma zal ervoor zorgen dat De Gea op termijn de meest complete doelman wordt. Was David De Gea niet aangetrokken dan weet ik zeker dat Ferguson er over een tijd spijt van zou hebben gehad. En hoe goed Edwin van der Sar ook was. Zelfs hij was zeker niet foutloos. Wie denkt van wel moet de thuiswedstrijd tegen West Bromwich Albion van vorig seizoen maar eens terugkijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten