maandag 3 oktober 2011

AZ; Club dankzij stille kracht in balans



Ajax,PSV en FC Twente zouden volgens de analisten dit seizoen de dienst uitmaken. De drie favorieten blijken de start van de competitie echter behoorlijk moeizaam te zijn begonnen. De regerend landskampioen is nog zoekende en oogt geregeld onstabiel, de Eindhovenaren lijken na de vele mutaties van deze zomer langzamerhand ingespeeld te raken en de tukkers zoeken nog een juiste mix tussen kracht en creatie. Na acht speelronden kent de Eredivisie in AZ de verrassende koploper. Maar is dat eigenlijk wel zo verrassend?





De selectie van Gert-Jan Verbeek is weliswaar niet heel breed, toch is het elftal erg in balans. De oudste spelers zijn 27 jaar(Poulsen en Holman), maar de ploeg oogt zeer volwassen. Verbeek laat zien dat zijn periode bij Feyenoord eigenlijk een kwestie van verkeerde timing was. Op dat moment was die club zeer onrustig. Bovendien was de toenmalige selectie niet bereid de door Verbeek ingezette koers te volgen. Het verleden laat zien dat als spelers wel de eigenzinnige trainer volgen het goede spel en de daarop volgende resultaten vanzelf komen. Ook dit AZ is uitermate fit en hoewel het een aantal krachtpatsers in huis heeft is het absoluut te kort door de bocht om het succes alleen hier op te baseren. Het elftal combineert kracht(Wernbloom,Poulsen,Altidore) namelijk met zowel creativiteit(Maher,Beerens) als met tactisch inzicht(Moisander,Elm). Daarnaast heeft de ploeg niet echt één individu die er als vedette uitsteekt. Dit elftal is een hecht team waar de rek nog zeker niet uit is. Of de selectie breed genoeg is om een heel seizoen om de titel te kunnen strijden is nog maar de vraag, maar tot nu toe verdient het team niets meer dan lof.



Team; een woord dat bedacht zou kunnen zijn door de drijvende stille kracht achter het huidige succes. Voorzitters die als boegbeeld fungeren kunnen worden bekritiseerd of worden gezien als de motor waar de club om draait. Bij AZ is er een voorzitter die zijn eigen sterke kanten, maar vooral zijn beperkingen kent. Toon Gerbrands heeft door zijn verleden in het volleybal geleerd hoe belangrijk het is om een team te smeden. Niet alleen op het veld. Ook in de omgeving van de sporters zullen de medewerkers van de club goed samen moeten werken om tot goede resultaten te komen. Dit kan het best bereikt worden door de mensen de dingen te laten doen die ze het beste kunnen. Toon Gerbrands weet dat hij niet het charisma heeft om als uithangbord te fungeren, dus laat hij de trainer deze taak op zich nemen. Ook heeft Gerbrands geregeld gezegd weinig verstand van voetbal te hebben. Dit laat hij dan ook met alle liefde over aan Earnest Stewart en de scouting. Gerbrands is dus geen boegbeeld, toch zorgt hij voor de rust in en rond de club.


Het is bewonderenswaardig hoe Gerbrands samen met zijn collega’s de club na de teloorgang van Dirk Scheringa op de been heeft kunnen houden. Bij andere clubs zou het in die situatie zeer onrustig zijn geweest. Bij AZ bleef het ondanks een stormachtige periode toch betrekkelijk kalm. De club is nu weer in balans. Simpelweg omdat de juiste mensen op de juiste posities staan. Zowel op als naast het veld. In het oppertunistische voetbal regeert vaak de waan van de dag. Het is dan ook niet zo vreemd dat Gerbrands oorspronkelijk niet uit het ijdele voetbalwereldje komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten