dinsdag 26 juli 2011

Zeker geen eendagsvlieg



Afgelopen zaterdag was er in Gelsenkirchen de strijd om de Duitse Supercup. Het was niet zomaar een opwarmertje, want de Kohlenpottderby stond op het programma. Bekerwinnaar Schalke 04 moest het in eigen huis opnemen tegen regerend landskampioen Borussia Dortmund. De afgelopen weken berichtten media over de progressie die Schalke onder Ralf Rangnick zou hebben gemaakt. Ik was dan ook erg benieuwd hoe Borussia Dortmund er twee weken voor het begin van de Bundesliga voor zou staan.





Eigenlijk was er weinig verschil met vorig seizoen. De gastheren speelden weer voetbal zonder enig positiespel. De bezoekers deden dit wel waardoor zij al snel domineerden. Vooral de zeer beweeglijke Kagawa en Gotze waren een plaag voor de verdedigers van Schalke. De thuisploeg had geen grip op het combinatiespel van de gasten en kon alleen op stilstaande fases voor enig gevaar zorgen. Dortmund kreeg daarentegen veel kansen, maar miste nogal wat scherpte voor het doel. Dat de wedstrijd zonder doelpunten eindigde was dan ook geen verrassing. Helaas bleek Schalke de strafschoppen iets beter te nemen zodat zij de Supercup op hun naam konden schrijven. Desalniettemin kan iedereen die Dortmund een warm hart toedraagt met veel vertrouwen het nieuwe seizoen in gaan.



Na het behaalde kampioenschap werd er al driftig gespeculeerd. Men verwachtte dat  de succesvolle formatie onder leiding van Jurgen Klopp uiteen zou vallen. Er werd afscheid genomen van trouwe soldaat Dede. Regisseur Nuri Sahin verliet het vertrouwde nest om het geluk bij Real Madrid te zoeken, maar daar bleef het wonderwel bij. Andere sterkhouders bleven na contractverlenging de club trouw. Het, enkele jaren geleden ingezette, nieuwe beleid van Dortmund wordt nog wel het best gekarakteriseerd door de linksback positie. Marcel Schmelzer is vanuit de jeugdopleiding uitgegroeid tot een Duits international. Hij ontwikkelde zich zo goed dat de immens populaire,maar blessure gevoelige Dede een rol als back-up resteerde. Om de posities goed bezet te houden werd voor slechts € 200.000,- een nieuwe back-up gevonden bij Chemnitzer FC. Het is in Nederland te vergelijken met een overstap van de linksachter van Spakenburg naar Ajax, om maar even een beeld te schetsen. Chris Lowe speelde in de strijd om de Supercup zijn eerste officiële wedstrijd voor zijn nieuwe club. Het was niet te zien dat de 22-jarige Duitser een grote stap heeft gezet. Hij viel zeker niet uit de toon. Marcel Schmelzer moet aan de bak, want Lowe staat te trappelen van enthousiasme.




Het aantrekken van Lowe is een voorbeeld hoe Dortmund zich in de breedte heeft versterkt. De basisspelers zullen op deze manier gedwongen worden om niet te verslappen. Het getoonde spel was van hetzelfde niveau als gedurende vorige jaargang. Het zag er weer zeer fris,aanvallend en enthousiast uit. Vanuit Munchen is de afgelopen tijd geschreeuwd dat zij wel eventjes kampioen zullen worden. Dat zijn ze als ‘Rekordmeister’ ook wel aan hun stand verplicht. Wolfsburg en Stuttgart hebben de afgelopen jaren incidenteel een kampioenschap behaald, maar zijn daarna ver afgezakt. Het is maar afwachten hoe het jonge team van Klopp de Champions League en de nieuwe status zal verteren. Maar ook vanuit Munchen zal men moeten constateren dat Borussia Dortmund bepaald geen eendagsvlieg zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten