maandag 14 november 2011

Jurgen Klopp verkiest kwaliteit boven leeftijd

De Bundesliga is inmiddels op één derde van het seizoen. Na een moeilijke start is Borussia Dortmund door het vasthouden van hun eigen spelopvatting terug te vinden in de top van het klassement. Het spel oogt weer fris en aanvallend, de overtuiging lijkt terug. In de komende speelronde wacht de lastige uitwedstrijd bij koploper Bayern Munchen. Wat de voorgaande maanden bewonderenswaardig was; ook in teleurstellende perioden houdt trainer Jurgen Klopp vast aan zijn filosofie. Zo bevreemde het de vaste volgers van Dortmund geregeld dat er bij een achterstand niet werd gekozen om iets te forceren door een ervaren fysieke kracht als bijvoorbeeld Sebastian Kehl in het veld te brengen. Niet Kehl, maar de jonge Moritz Leitner werd speelminuten gegund. In het begin was het nog een handvol, maar de status van Leitner is ondertussen al uitgegroeid tot een volwaardig lid van de selectie. Klopp hanteert immers niet voor niets al tijden de Engelse wijsheid:”If you’re good enough, you’re old enough”.






Velen zullen Moritz Leitner niet kennen. Daarom even een korte introductie. In de zomer van 2010 maakte de Duitser met ook Oostenrijkse invloeden op 17-jarige leeftijd zijn debuut bij 1860 Munchen. Nog geen half jaar later verruilde de op 8 december 1992 geboren Munchener de tweede club van de stad voor Borussia Dortmund. De Schwarz-Gelben waren op dat moment de trotse koploper van de Bundesliga en zagen in de talentvolle middenvelder een toekomstige sterkhouder. Om de stap van het zuiden van Duitsland naar het Ruhrgebied eenvoudiger te maken besloot de technische leiding om Leitner het seizoen af te laten maken bij het zuidelijke FC Augsburg van Jos Luhukay. Het is wel vaker gebleken dat een zomerse overstap rustiger verloopt dan een winterse verhuizing. In de zomer van 2011 kwam Leitner dan echt daadwerkelijk naar het Westfalenstadion. Hij zou de tijd krijgen om te wennen aan een andere omgeving, ware het niet dat Jurgen Klopp er, sinds zijn eerste stap als trainer van Mainz’05, een gewoonte van heeft gemaakt om jonge talenten van de opleidingsploeg bij de voorbereiding te betrekken. Leitner kwam, zag en overwon.



Een paar weken geleden stond in de Champions League een thuiswedstrijd tegen Olympiakos Pireaus op het programma. Naast de ervaren krijger Sebastian Kehl stond niet Sven Bender of, de door media omschreven opvolger van Nuri Sahin, Ilkay Gundogan. Het was Leitner die samen met Kehl de machinekamer beheerde. Het was een uitstekend moment om Leitner eens een hele wedstrijd te zien. Het is een tijd geleden dat ik zo onder de indruk was van een 18-jarige middenvelder. Hij beschikte over de voor Duitsers zo bekende longinhoud en inzet, had een fluwelen techniek en zijn weergaloze trap koppelde hij aan een uniek inzicht. Het oogde allemaal zo ontzettend volwassen en compleet. Bij het grote publiek is hij nog totaal niet bekend, maar wat mij betreft is dat slechts een kwestie van tijd. De complete middenvelder is zeker nog niet volgroeid, maar ik vond hem al veel verder dan Nuri Sahin op die leeftijd was.



Na het vertrek van Nuri Sahin omarmden de fans Mario Gotze als het nieuwe wonderkind. Geruchten dat een grote rijke club Gotze zal wegkapen neemt echt grote vormen aan. Hoewel club en speler erg tevreden zijn zal hij(lees zaakwaarnemers) op den duur de lokgroep niet kunnen weerstaan. De Dortmund fans hoeven niet te treuren, want ook Leitner is absoluut een wonderkind. De scouting en technische leiding van Borussia Dortmund zit op weg naar de Europese top zeker niet stil. Gisteren werd namelijk bekend gemaakt dat het van Energie Cottbus spits Leonardo Bittencourt voor zo’n 3,5 miljoen euro overneemt. Het troefde daarbij Bayern Munchen en Bayer Leverkusen af. De leeftijd van Bittencourt? 17 jaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten