dinsdag 1 november 2011

Succesvolle Franse revolutie aan de oevers van de Tyne

Na tien speelronden in de Premier League begint de ranglijst vorm te krijgen. Alle grote clubs staan in de top zeven. Zelfs Arsenal heeft de aansluiting met de kopgroep na een dramatische start van het seizoen weer in zicht. Toch is er tussen de grote namen één naam die er de afgelopen jaren nooit terug te vinden was en waar niemand bij het begin van het seizoen rekening nam; Newcastle United. Vaak omschreven als een ‘sleeping giant’ dat een kerkhof bleek voor managers en een doolhof voor spelers. Maar het roer ging om en zoals het er nu naar uitziet voert de club van manager Alan Pardew de juiste koers.





In de eerste maand van 2011 kocht Liverpool voor een gigantisch bedrag Andy Carroll weg bij Newcastle United. Gedurende de zomerse transferperiode klopte de club van de onverstaanbare Kenny Dalglish wederom op de deur van de Magpies. Dit keer werd de zeer sterke linksback José Enrique overgenomen. Toen vervolgens ook sterkhouder Kevin Nolan en de extraverte, maar tegelijkertijd ook bij tijd en wijle briljante, Joey Barton de overstap maakten naar respectievelijk West Ham United en QPR werden er vraagtekens gezet bij de beslissingen. Kwaliteit vertrok uit St James’ Park en daar kwam lange tijd niets voor terug. Zo bleef een opvolger voor Carroll erg lang op zich wachten waardoor de traditionele onrust binnen de hondstrouwe aanhang weer begon op te borrelen. In Demba Ba haalden ze uiteindelijk toch nog een spits binnen. Weliswaar was hij niet de eerste keus, maar in Newcastle maalt daar inmiddels niemand meer om.



Het huidige succes lijkt wel op een Franse revolutie. Er werd afscheid genomen van een aantal bepalende spelers die al lang aan de club waren verbonden. Nieuwe, voornamelijk Franstalige spelers, kwamen ervoor terug. Er ontstond een nieuwe hierarchie met als gevolg dat de huidige ploeg zich heeft ontwikkeld als een eenheid dat zeer gedisciplineerd en compact het ene goede resultaat na het andere behaald. Newcastle United presenteert zich op het veld als een eenheid waarbij elke linie wel een echte uitblinker heeft. Landgenoot Tim Krul is de onbetwiste nummer één onder de lat en zorgt er samen met een stabiele verdediging voor dat het na tien speelronden de minst gepasseerde verdediging van de Premier League heeft. Uitblinker in de achterhoede is Fabricio Coloccini die na jaren vol twijfel eindelijk zijn grote belofte lijkt waar te maken en als nieuwe aanvoerder is opgestaan als een echte leider van de defensie. Op het middenveld is er veel opofferingsgezindheid waarbij nieuwkomer Yohan Cabaye de belangrijke architect is waar alles om draait. In de aanval is Demba Ba de grote man die vorig jaar bij het degraderende West Ham United al bewees een garantie voor doelpunten te zijn.



In elke competitie zijn er ploegen die dankzij een goede start boven hun stand leven of door een moeizaam begin al snel achter de feiten aanlopen. Het is de vraag of Newcastle United het gehele seizoen tussen de grote jongens kan blijven staan. Gisteravond won de ploeg de ontzettend lastige uitwedstrijd bij Stoke City behoorlijk overtuigend(1-3). Chelsea en Manchester United kwamen in Stoke niet verder dan een gelijkspel. Als Newcastle United ook dit soort moeilijke wedstrijden kan winnen dan zal het niet vreemd zijn als ze een serieuze gooi doen naar een Europees ticket. Al is het afwachten hoe ze de komende winterse transferperiode doorkomen. De nieuwe leider van de ploeg staat volgens verschillende bronnen namelijk in de serieuze belangstelling van….. Liverpool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten